Co všechno umí zázvor a proč ho používat

29.10.2019

Zázvor

Zázvor lékařský je původem z Číny a Indie, v České republice se začal používat teprve nedávno. Zázvor je oddenek vytrvalé byliny, dorůstající výšky až 90 cm. 

Zájem o používání zázvoru se v dnešní době zvyšuje díky oblibě orientálních indických nebo čínských pokrmů, které si v dnešní době získávají čím dál více příznivců. Jako koření je totiž zázvor v těchto pokrmech nezastupitelný. Navíc má téměř zázračné léčivé účinky a dokáže nám pomoci od mnohých neduhů. Konzumace zázvoru zlepšuje trávení a přináší nám úlevu při nachlazení a chřipce. Pomáhá při dýchacích potížích, podporuje krevní oběh, zvyšuje potivost a má prohřívací účinky.

Proč je tedy dobré používat zázvor?

  • působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  • stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol
  • pomáhá při redukci váhy a detoxikaci
  • podporuje trávení
  • prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
  • předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest
  • zmírňuje nevolnost při cestování
  • působí jako afrodiziakum

Nic se nemá přehánět

Při konzumaci zázvoru platí staré osvědčené úsloví: "Všeho s mírou." V nadměrném množství může totiž uškodit osobám trpícím vysokým tlakem, či problémy se žaludkem a žlučníkem. Zázvor je nevhodný pro děti do dvou let, pozor by si měli dávat také lidé s dlouhodobými zdravotními problémy např. diabetici.

Denní množství zázvoru po zdravé jedince by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu.

Zázvor v kuchyni

Zázvor je nepostradatelným doplňkem čínské nebo indické kuchyně, ale i u nás jej dnes bez problémů koupíte buď sušený nebo jako čerstvý kořen. V čerstvém stavu se používá k dochucování polévek (určitě znáte např. výbornou dýňovou) i omáček, k hovězímu i vepřovému masu, do masových a zeleninových směsí a také k mořským plodům.  Je jednou z výrazných přísad přidávných do perníku.

Ze zázvoru si můžeme připravit různé výborné nápoje - zázvorové limonády, sirupy nebo dokonce i pivo. Možná si rádi pochutnáte také na zázvorové marmeládě, likéru nebo kandovaném zázvoru. Po léčivém zázvorovém čaji určitě sáhněte tehdy, pokud jste nachlazení nebo se o Vás pokouší nějaká nepříjemná viróza, či chřipka. Díky antibakteriálním účinkům zázvoru se Vám je podaří zažehnat hned v počátku.

Připravte si hrnec s vodou (asi tak na čtyři šálky čaje), kousek čerstvého kořene zázvoru (cca 5 cm), med a citron. Vodu přivedeme k varu a přidáme na tenké plátky nakrájený a oloupaný zázvor. Stáhneme plamen a pod poklicí vaříme 15 - 20 minut. Podle chuti zázvorový čaj osladíme medem a dochutíme citronem.

Léčivý zázvorový sirup

Potřebujeme:

  • 300g zázvoru
  • 3 citrony
  • tekutý med

Varianta 1)

Zázvor oloupeme, nastrouháme najemno a dáme ho i se šťávou do čisté sklenice s uzávěrem. Přilijeme šťávu z citronů, osladíme tekutým medem a necháme asi hodinu uležet. Poté směs pořádně promícháme a v uzavřené sklenici skladujeme v lednici. Při konzumaci odebereme lžičkou vždy jen tekutou horní vrstvu. Sirupem sladíme čaj nebo ho užíváme samotný- 1 čajovou lžičku denně při nachlazení.

Varianta 2)

Oloupeme zázvor a nakrájíme ho na tenké plátky. Důkladně omyjeme citron ( nejlépe bio) oloupeme, pak nakrájíme na kolečka a vrstvíme do sklenice střídavě se zázvorem, až bude sklenice plná. Poté zalijeme medem a v uzavřené sklenici necháme směs stát v chladu tři dny( např. za oknem,nikoliv v chladničce). Nakonec hotový sirup slijeme přes síto do skleničky a uzavřeme.

Pokud vybereme hezkou lahvičku, může nám léčivý zázvorový sirup posloužit jako pěkný "zdravý" dárek např. na Vánoce.