Dýně a zdraví

22.10.2019

Dýně a jak se v nich vyznat

Oranžové, žluté, malé, obrovské, jako míče poházené sem a tam po poli nebo zahrádce. Tak vypadají dýně, které sklízíme právě teď, na podzim.

"Tykev obecná (Cucurbita pepo), nazývaná také tykev turek nebo dýně obecná, je druh z rodu tykev. Tento druh dýně pochází ze Střední Ameriky. Dochovaná semena pocházejí z období 5000 př. n. l., tedy patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu. Velké jednodomé květy jsou žluté barvy. Vzhledem k velkým rozdílům u bobulí této dýně se tato rostlina dělí na několik typů..." (zdroj: Wikipedie)

Ano, druhů dýní je nepřeberné množství, každý si může vybrat svého favorita. Tady jsou ty u nás nejznámější:

  • Dýně máslová nebo její varianta dýně muškátová ( typická mírně oříšková chuť)
  • Dýně špagetová ( dýňové špagety jsou výborné jako příloha nebo do polévek)
  • Dýně velkoplodá ( vhodná na vyřezávání -Halloween , ale také na kompoty, zavařování...)
  • Cuketa ( všestranné zpracování na sladké, slané koláče, směsi na těstoviny, zapékání...)
  • Patizon (velmi dekorativní, připomíná UFO a je výborný jako smažený řízek)
  • Dýně hokaido ( nemusí se loupat, výborná na polévku, na pečení, do koláčů, rizota...)
  • Okrasné dýně ( jsou velmi dekorativní, používané na podzimní výzdobu )

Dýně a její pozitivní vliv na naše zdraví

Dýně se sice liší tvarem, barvou, velikostí i chutí, ale co zůstává společné, jsou jejich příznivé účinky na naše zdraví . Obsahují vitaminy B, C, E, K, z minerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík nebo sodík. Najdeme v nich betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamin A, antioxidant, zabraňující poškozování buněk škodlivými volnými radikály. Dýně významně posiluje imunitní systém a chrání tak tělo před viry a bakteriemi a dokonce i před některými nádorovými onemocněními. Je zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a riziko vzniku infarktu a mrtvice. Obsahuje až 90 % vody a snadno nás zasytí, takže je dobrým pomocníkem také při hubnutí nebo detoxikačních kůrách. Pokladem jsou pak dýňová semínka, jejichž konzumace pomáhá při zánětech močového měchýře a ledvin, mužům při problémech se zvětšenou prostatou a ženám pomůže zmírnit nepříjemné stavy provázející menopauzu. Dýňová dužina výborně hydratuje a vyživuje pokožku, takže se uplatňuje také v kosmetice.

Jak je pěstovat?

Pokud bychom si chtěli vypěstovat vlastní dýně, mějme na paměti, že vyžadují dobře vyhnojenou půdu, dostatečnou vláhu a slunné místo. Na pěstování dýní je jako dělaný kompost. Aby rostlina dobře prospívala, potřebuje hodně prostoru, nesnáší ani těsné sousedství jiných plodin a nejlépe se cítí, když je někde úplně mimo zeleninové záhony.

Způsobů zpracování tykve je mnoho. Od polévek, přes pečenou dýni až po dýňové koláče. Zkuste si uvařit podle našeho receptu originální dýňovou polévku - recept najdete v sobotu na našich sociálních sítích.