Červený pán v trní, bříško plné zrní

14.10.2019

"Červený pán v trní, bříško plné zrní", co je to?

Uhádli jste? Ano, je to šípek! Jeho krásné červené plody Vás určitě okouzlí při procházkách podzimní přírodou. Šípkové keře rostou téměř všude - na loukách, na mýtinách v lese, na polích....Na jaře nás potěší záplavou nádherných voňavých květů, jejichž okvětní plátky můžeme přidat např. do čaje, kterému dodají příjemnou chuť i vůni a na podzim nás pak obdaří svými léčivými plody.

Vyplatí se překonat hradbu pichlavých trnů, kterými si Růže šípková chrání svůj poklad. Doslova, protože šípky jsou velmi cenné pro lidské zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínu C (jsou jeho nejlepším přírodním zdrojem) působí preventivně proti infekcím a celkově posilují obranyschopnost organismu, což jistě oceníme především v tomto období chřipek a nachlazení. Dále obsahují také vitamíny A, B, K, P. Kořeny tohoto keře sahají velmi hluboko, díky čemuž získávají ze země minerály a další zdraví prospěšné látky jako železo, fosfor, vápník, draslík a hořčík. Růže šípková má výborné detoxikační účinky, močopudné účinky a má skvělý vliv na játra. Pomáhá také při cévních onemocněnícha normalizuje srážlivost krve. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C jsou šípky také nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní, například jejich krvácení.

Vidíte, že se při podzimní procházce nebo vyjížďce na kole opravdu vyplatí nějaké šípky nasbírat. Doma si je pak můžeme nasušit, či jinak zpracovat (vyrobit pikantní marmeládu, víno, sirup...) pro pozdější použití.

Sbíráme tvrdé, pěkně vybarvené plody bez stopek. Doma je sušíme rozprostřené na pečícím papíru při nižší teplotě v pootevřené troubě. Takto usušené šípky mají hezkou světlou barvu- nesmí zčernat. Proces můžeme urychlit tím, že plody před sušením nasekáme.

Usušené šípky můžeme uskladnit v papírových nebo látkových sáčcích, či skleněných nádobách a připravovat si z nich lahodný čaj po celou zimu.

Šípkový čaj

Dvě lžíce směsi necháme asi hodinu macerovat v půllitru vody, potom zahřejeme asi na 70 stupňů, přikryjeme a necháme 20 minut vyluhovat. Poté čaj přecedíme, /můžeme přidat ještě šťávu z citronu a med/ a pijeme vlažný podle chuti i ve větším množství. Je mnohem lepší čaj nevařit, abychom uchovali jeho vzácný obsah vitamínů.

Šípkový sirup

Budeme potřebovat 1 kg zralých šípků, 2 l vody a 1,5 kg přírodního cukru. Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a poté přes plátno dobře přefiltrujeme. Čistou šťávu zahřejeme na 70 st.C a rozpustíme v ní veškerý cukr. Hned naléváme do sklenic a zátkujeme.

Šípková marmeláda

Potřebujeme dobře vyzrálé měkké šípky, které rozvaříme ve vodě a prolisujeme na pasírovacím strojku. Zbavíme se tak jemného chmýří, které by jinak mohlo dráždit sliznice v ústech a krku. Potom přidáme na 1 kg šípkové směsi 400 g cukru a 3 minuty za stálého míchání povaříme. Horkou marmeládu plníme do skleniček a po zavíčkování asi 25 minut sterilujeme při teplotě 85 st.C. Z hotové marmelády můžeme připravit také výbornou šípkovou omáčku.