Bylinky léčí

23.05.2020

Stačí vyběhnout na zahradu nebo louku a jsou všude kolem nás. Kdo? No přece bylinky - pampeliška, kopřiva, sedmikráska, hluchavka, jitrocel, fialka....A to je jenom pár těch nejznámějších. Letos se příroda opravdu hodně snažila jít nám na pomoc a těch, které podporují imunitu a léčí onemocnění dýchacích cest, vyrostlo hodně. A to je v době koronaviru k nezaplacení! Tak se pojďme podívat alespoň na některé zblízka.

Kopřiva dvoudomá

Že se jí vyhýbáte obloukem a snažíte se ji na své zahrádce zlikvidovat, protože jste se o ni už mockrát popálili? Velká chyba! Kopřiva je totiž opravdovým všelékem. Vyplatí se nechat jí někde v koutku místečko a teď na jaře si vždycky hrst natrhat. Na špenát, do nádivky,palačinek i do smoothie, na výluh, čaj, výbornou pleťovou nebo vlasovou vodu či tinkturu.Mladá kopřiva má detoxikační účinky, čistí krev, příznivě působí na klouby a trávení, výborně zabírá také jako prevence nebo pomocník při alergiích. Vlasům dodává pružnost a lesk a podporuje jejich růst. Bylinu využívejte hlavně zjara, staré kopřivy, které kvetou, již nejsou pro léčebné účely vhodné pro velký obsah dusičnanů.

Kopřivový výluh

Hrst čerstvých natrhaných kopřiv zalijeme 1/2 l horké vody a přikryté necháme asi 20 minut luhovat. Potom nápoj přecedíme a pijeme vlažný po doušcích ráno nebo i během dne. Ještě účinnější bude, pokud použijeme studenou vodu. V tom případě ale necháme kopřivy ve vodě přes noc a druhý den teprve popíjíme. Kůra by měla trvat asi 2-3 týdny.

Sedmikráska chudobka

Tato bylinka je na tom v oblíbenosti trochu lépe než méně pěkná a žahavá sestřička kopřiva. Svými krásnými bílými lehce narůžovělými květy, které v zelené trávě připomínají malé hvězdičky, potěší každé oko. Výborné je, že je nejenom hezká, ale také velice léčivá. Napomáhá celkové detoxikaci organismu, přispívá k úlevě při zánětlivém onemocnění dýchacích cest, menstruačních bolestech a také chorobách žlučníku. Zevně ji používáme na špatně se hojící rány či vředy různého původu. Krásně se vyjímá v zeleninových i ovocných salátech, nealkoholických nápojích, můžeme ji použít do polévek i omáček. Pokud si chceme uvařit čaj, usušíme si uštipnuté květy bez stopky, ty potom můžeme uchovávat i přes zimu.

Pampeliška /Smetánka lékařská/

Je málo tak vytrvalých plevelů, jako je pampeliška.Je urputným nepřítelem všech zahrádkářů, kteří mají velký problém vystrnadit ji ze svých dokonalých trávníků. Její léčivá síla je ale obrovská! Je to univerzální bylinka, která mobilizuje ohromnou sílu organismu.Sbírá se celá - květy a listy od jara do podzimu a kořen nejlépe na podzim. Hořká chuť ji předurčuje k léčení chorob trávicího traktu, podporuje činnost jater, žlučníku, slinivky břišní, zabraňuje tvorbě a růstu žlučových kamenů / při bolesti způsobené těmito kameny stačí rozžvýkat pár pampeliškových listů a vysát z nich šťávu a zbytek vyplivnout, brzy nastane úleva/. Pampeliška se osvědčila také při revmatismu, čistí krev a podporuje tvorbu červených krvinek. Příznivě působí také na močové cesty a ledviny, snižuje krevní tlak, podporuje krevní oběh a činnost srdce. Doporučuje se šestitýdenní kůra - denně zkonzumujeme hrst čerstvých mladých pampeliškových listů nejlépe na jaře a potom na podzim. Můžeme je pokapat citronem a přidat např. do salátů. Z květů si potom můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo sirup, který uchováme i na zimu.

Jitrocel kopinatý

Z pohádek si možná pamatujete, že zvířátka a broučci si léčili rány přiloženým lístkem jitrocele. I když u nás rostou tři druhy jitrocele, které se liší tvarem listů, nejúčinnější je právě jitrocel kopinatý. A pohádky mají pravdu. Pokud přiložíme rozmačkaný nebo rozdrcený lístek této nenápadné bylinky na odřeniny, hmyzí bodnutí, kožní exémy nebo mírné popáleniny, vše se lépe a rychleji zahojí. Popíjení jitrocelového čaje nebo sirupu pomáhá proti kašli, zahlenění průdušek a plic, usnadňuje vykašlávání. Jitrocel se využívá také při žaludečních a střevních problémech, jaterních a žlučníkových potížích, čistí močové cesty a detoxikuje organismus.

Jitrocelová mast

  • 2 velké hrsti jitrocele
  • 500g nesoleného vepřového sádla, kokosového oleje nebo např. bambuckého másla

Příprava:

Omyté a osušené listy jitrocele natrháme na kousky a přidáme je do roztaveného tuku, ve kterém se budou macerovat 7 dnů v chladu a temnu. Potom směs opět roztavíme, přecedíme a nalijeme do kelímků. V lednici vydrží více než půl roku.

To je jenom malá ukázka toho, jak využít pokladů z naší přírody. " Všechny vrchy, pohoří, všechny louky a lesy jsou přirozené lékárny." / Paracelsus /

A na závěr ještě přidáváme recept na jarní detoxikaci = velký úklid těla.

Klasický detoxikační čaj / na 100 g čajové směsi/

  • 25g kopřivové nati a pampeliškového kořene s natí
  • 15g březového listu a zemědýmové nati
  • 10g máty a měsíčkového květu

Příprava:

1 čajovou lžičku směsi přelijeme šálkem horké, již nevroucí vody a necháme 10min. vyluhovat. Potom přecedíme a pijeme 3x denně 4-6 týdnů.

Zdroje: RECEPTY Z BYLINEK, Uršula Bühringová

BABIČČINY BYLINKY, Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas